Η χρήση των laser χαμηλού μήκους κύματος [ lll ] στην αποκατάσταση της τριχόπτωσης και της ανδρογεννετικής αλωπεκίας.

Το συγκεκριμένο laser έχει ορισμένα χαρακτηριστικά, δεν καίει ούτε ζεσταίνει, είναι κόκκινου χρώματος με μήκος κύματος 630 έως 670 nm και χαμηλής τάσεως. Η λεγόμενη φωτοβιολογία καθορίζει την σχέση αυτών των laser και των ιστών στους οποίους εφαρμόζεται.

Η εφαρμογή τους λέγεται φωτοθεραπεία. Στην περίπτωση των μαλλιών το φως αυτό απορροφάται από την ρίζα της τρίχας και ερεθίζει την δημιουργία τρίχας.Πιο συγκεκριμένα η απορρόφηση γίνεται από το ενζυμο κυτόχρωμα που ξεκινά την διαδικασία ενδυνάμωσης της ρίζας της τρίχας.

Το φως όμως αυτών των lasers δεν έχει την ίδια δράση σε όλους τους ανθρώπους. Μπορεί να μην έχει και καθόλου δράση και σίγουρα η σωστή εφαρμογή του δεν βλάπτει τον οργανισμό. Συνήθως δεν έχει δράση όταν τα μαλλιά είναι πλέον πολύ αδύναμα ενώ έχει μεγαλύτερη δράση όταν συνδυάζεται και με άλλες θεραπείες όπως η μινοξειδίλη η φιναστερίδη και θεραπεία με p.r.p

Ειδικά στην μεταμόσχευση μαλλιών έχει και αντιφλεγμονώδη δράση δηλαδή ηπιότερη αντίδραση του δέρματος στα μικροτραύματα της επέμβασης στο τριχωτό.

Συμπερασματικά τα lasers αυτά είναι θεραπεία που όπως και οι υπόλοιπες πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά διαστήματα για βελτίωση και συντήρηση του αποτελέσματος.