ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η Κυτταρίτιδα δεν είναι μία φλεγμονή του λιπώδους ιστού, όπως δείχνει η λέξη, αλλά μία λειτουργική παθολογία του ιστού, πού καταλήγει και στην δομική παθολογία του, με την γνωστή σε όλους εμφάνιση του δέρματος, σαν φλούδα από πορτοκάλι ή και χειρότερα.

ΑΙΤΙΑ

Το ουσιωδέστερο είναι η κακή αιμάτωση της περιοχής, που οδηγεί σε αυξημένη συσσώρευση λίπους στην πάνω επιφάνεια του υποδόριου ιστού, λόγω κακού μεταβολισμού του, με τρόπο όμως ανομοιόμορφο ποσοτικά, που δημιουργεί την ανώμαλη επιφάνεια του δέρματος,το οποίο όμως δεν πάσχει.

Στην ουσία διαταράσσεται η χωρητικότητα των διαμερισμάτων του λιπώδους ιστού. Αυτό είναι που κάνει δύσκολη την θεραπεία της.

Το γιατί υπάρχει κακή αιμάτωση δεν είναι ακριβώς γνωστό. Πιθανολογούνται η κληρονομικότητα, η έλλειψη άσκησης, η κακή διατροφή, ορμονικές διαταραχές, παχυσαρκία και κάπνισμα, ή και συνδυασμός αυτών. Και πράγματι είναι πολύ σπανιότερο στις αθλήτριες.

Αλλά και οι άντρες δεν πάσχουν σχεδόν ποτέ, γιατί εκ γενετής έχουν άλλη σύσταση λιπώδους ιστού, που είναι πιο πυκνό, πιο σφιχτό κατά κάποιο τρόπο, αλλά και πιο πλούσιο σε αγγεία . Όλα τα παραπάνω εξηγούν και το γεγονός, ότι η κυτταρίτιδα εμφανίζεται και σε μη παχύσαρκες γυναίκες.

Αρα ο γυναικείος λιπώδης ιστός, έχει την προδιάθεση για κυτταρίτιδα, γιατί, έχει διαφορετική δομή.

Εμφανίζεται στις περιοχές του σώματος πού λειτουργούν ως λιποαποθήκες, γλουτούς μηρούς, κοιλιά και έσω επιφάνεια μπράτσων και σπανιότερα γάμπες που έχουν ούτως ή άλλως καλή αιμάτωση αφού περπατάμε.

ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ

Στην ουσία πρόκειται για το ίδιο θέμα σε διάφορους βαθμούς. Στα αρχικά στάδια, η κυτταρίτιδα εμφανίζεται κατόπιν πίεσης και παραμόρφωσης του δέρματος τεχνητά με το χέρι. Σταδιακά εμφανίζεται σε καθιστή, ή ξαπλωτή θέση σε μηρούς και σπανιότερα γάμπες.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ – CAVITATION – RF

Χειρουργική θεραπεία δεν υπάρχει.

Εφόσον το αίτιο έιναι η κακή αιμάτωση, θα κάνουμε τα πάντα για να την βελτιώσουμε. Ακόμη και το ειδικό μασάζ, αν γίνει πολλές φορές, θα βελτιώσει μία μέτρια κυτταρίτιδα.

Επειδή όπως έχει ήδη γίνει κατανοητό, είναι δύσκολο θέμα, καταλήγουμε σε έναν συνδυασμό θεραπειών .

Αποφασιστικό βήμα για την θεραπεία της κυτταρίτιδας, γίνεται σήμερα με την βοήθεια της τεχνολογίας, με ειδικά μηχανήματα.

Το μηχάνημα ειδικών υπερήχων,  cavitation, εφαρμόζεται σε περιοχές που υπάρχει και τοπικό πάχος και κυτταρίτιδα, δηλαδή στις περισσότερες περιπτώσεις.

Διασπά τα λιποκύτταρα εσωτερικά, δηλαδή τα ρευστοποιεί και με την λεμφική κυκλοφορία μπαίνουν στον μεταβολισμό. Πρέπει να συνδυάζεται με επίμονο τονωτικό και λεμφικό μασάζ.

Το μηχάνημα ραδιοσυχνοτήτων, λόγω της σε βάθος αύξησης της θερμότητας των ιστών που προκαλεί, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, αλλά και προάγει την ποιότητα των ιστών, με την δημιουργία κολλαγόνου, ελαστίνης και υαλουρονικού, γεγονός που οδηγεί στην σύσφιξη του δέρματος στην περιοχή.

ΠΟΣΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ

Οι συνεδρίες γίνονται συνδυαστικά με υπερήχους, ραδιοσυχνότητες και λεμφικό μασάζ 2 φορές την εβδομάδα για 6-8 εβδομάδες και μία φορά τον μήνα για συντήρηση.

Κάθε συνεδρία διαρκεί 30 – 45 λεπτά.

Η μεσοθεραπεία με ουσίες λιποδιαλυτικές και αναγεννητικές, πού είναι ενέσιμες στην περιοχή, βελτιώνουν με τη σειρά τους, το κυτταρικό και διάμεσο περιβάλλον της περιοχής, αν χρειάζεται.

Τέλος η επίμονη και σωστή γυμναστική, ειδικά των μυικών ομάδων της πάσχουσας περιοχής  και η σωστή διατροφή, ενυδάτωση και το συχνό ειδικό μασάζ, θα βοηθήσει στην διατήρηση του αποτελέσματος.

ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι Υπέρηχοι δεν εφαρμόζονται σε περιοχές με δερματολογικά προβλήματα, οιδήματα πάσης φύσεως, αγγειακές και αιματολογικές διαταραχές.